
Tulburarea de stres posttraumatic și războiul din Ucraina
Vă propun să ne aplecăm, vreme de o reflecție, asupra tulburării de stres postraumatic! Este un subiect de actualitate, având în vedere războiul din Ucraina, teroarea pe care o suportă ucrainienii în țara lor și tragedia refugiaților care fug din calea morții.
– Ce este tulburarea de stres posttraumatic? Este acea afecțiune a sufletului care apare în urma experimentării directe a unei situații traumatizante extreme, așa cum este războiul. Martorii direcți ai bombardamentelor, fie ei civili, fie militari, sunt direct vizați.
– Cum se manifestă tulburarea de stres posttraumatic? Persoana care a trăit experiența amenințării vieții sale ori a altora, în condiții de violență extremă, retrăiește, în amintire, scenele la care a fost de față. Spontan, în vis, sau în circumstanțe care îi seamănă întrucâtva cadrului traumatizant, celui/celei care a participat direct la momentul de maximă cruzime îi apar frânturi din teatrul morții (locul în care s-a produs nenorocirea, persoanele implicate, armele folosite, felul în care oamenii -sau ei înșiși- au fost torturați).
Alte simptome care pot apărea sunt:
– neîncrederea – sub trei aspecte. 1. Neîncrederea în sine. „-Nu mai pot fi în stare să fac nimic de aici încolo!”. „-Cum voi mai putea merge mai departe?”. „-Eu, din ceea ce simt acum, nu pot ieși!” 2. Neîncrederea în lume: „-Lumea este un loc periculos!”. „-Oamenii sunt răi!”. „-Trebuie să mă feresc de toți oamenii!”. „-Nu mă mai pot încrede în nimeni!”. 3. Neîncrederea în viață: „-Viața nu are niciun sens!”. „-Viața nu este frumoasă!”. „-Viața înseamnă doar pierdere, sânge, suferință, durere și lacrimi!”. „-Viața, în sine, nu are nimic bun și frumos pentru mine!”
– autoînvinuirea: „-Dacă este vina mea pentru ceea ce s-a întâmplat?”. „-Oare dacă aș fi făcut altfel lucrurile atunci, aș fi putut evita situația traumatizantă?”
– autoizolarea: „-Afară este periculos. Afară este un mediu ostil, nesigur, care îmi amintește mereu scenele la care am fost martor”. Sau: „-mă simt atât de deprimat, de trist, de lipsit de energie, încât simt nevoia să stau retras, să mă izolez de tot și de toți din jurul meu.” „-Mai bine rămân în lumea gândurilor mele!”
– imposibilitatea experimentării emoțiilor pozitive: „-Nu mai pot simți bucurie”. „-Nimic nu mă mai înveselește”. „-Nimic bun și frumos nu-mi mai atinge sufletul.”
– iritabilitatea: „-Sunt înfuriat permanent”. „-Orice lucru mărunt mă deranjează”. „-Izbucnesc nervos la orice mic incident”. „-Și eu nu eram așa…”
– hipervigilența: „-Nu mă pot liniști nicicum”. „-Am mereu simțământul că ceva rău urmează să se întâmple”. „-Nu-mi găsesc locul”. „-Mă simt tensionat, îngrijorat”. „-Nu mă pot relaxa. Nu pot dormi”.
Cum îi putem ajuta pe cei care au dezvoltat tulburarea de stres posttraumatic:
– dezvoltând relații calde, prietenoase cu ei. Intrând în contact cu ei, ascultându-le poveștile. Vorbindu-le mai puțin, auzindu-le strigătul. Tratându-i cu blândețe, cu căldură, cu răbdare, cu înțelegere.
– oferindu-le posibilitatea de a lucra și fiind apreciați pentru munca depusă. Lucrul le conferă sentimentul că sunt utili, că sunt „și ei buni la ceva”, că lumea are încă nevoie de ei. În plus, faptul că au activitate îi va ajuta să se detașeze, măcar în parte, de amintirile trecutului întunecat.
– dându-le posibilitatea să își poată clădi un spațiu al lor, un loc provizoriu pentru a locui, amenajat în stilul lor, după nevoile și dorințele lor.
– Ce ajutor de specialitate ar putea primi persoanele suferinde de tulburarea de stres posttraumatic? Pentru a reuși să accepte trecutul și să fie funcționale din nou, victimele războiului din Ucraina, la fel ca toți cei care au asistat îndeaproape la tragedii umane violente, au nevoie de ajutorul unui medic psihiatru și al unui psihoterapeut. Medicul psihiatru le prescrie un tratament specific, în funcție de simptomatologia dezvoltată, care îi poate liniști, îi poate ajuta să doarmă, le poate reduce starea de iritabilitate, îi poate face receptivi la partea fericită a vieții și le poate da impulsul potrivit pentru a merge înainte. Deasemenea, tratamentul psihiatric le facilitează detașarea de trăirile trecutului însângerat, crescându-le, totodată, atenția și concentrarea pentru viața care le stă în față. Psihoterapeutul îi ajută pe cei care i se adresează să poată prelucra trauma suferită, pentru a se reconecta adecvat cu sine, cu ceilalți și cu viața.
Pentru noi, toți, specialiști în sănătate mentală sau doar oameni sensibili la suferința semenilor, războiul din Ucraina este o provocare de a conștientiza pe de o parte fragilitatea vieții și, pe de cealaltă parte, nevoia de a fi umani, calzi, binevoitori și prezenți alături de cei greu încercați.
În cadrul centrului RMN Diagnostica Sibiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.
Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro