Tomografia coronariană (CT cord)

Articol Radiologie / Imagistică

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct.

În fiecare oră, un român moare de insuficiență cardiacă.

Computerul Tomograf (CT) cardiac (coronarian) este eficient în stabilirea diagnosticului patologiilor mușchiului inimii, numite cardiomiopatii, cum ar fi hipertrofia miocardului, dilatarea cordului, miocarditele. Investigația este utilă în evaluarea patologiei valvulare, patologiei pericardului și a tumorilor cardiace. Permite diagnosticul anomaliilor de dezvoltare a cordului la copii și maturi, atât până la intervenția chirurgicală, cât și pentru controlul în dinamica postoperatorie. CT-ul cardiac permite diagnosticul cu acuratețe al patologiilor enumerate și este recomandat în cazul contraindicațiilor pentru RMN-ul cardiac.

Coronarografia CT face parte din investigațiile speciale care pot fi efectuate în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov . Această investigație de înaltă acuratețe permite un examen avansat al structurii, vascularizației și funcției cardiace.

  • CT-ul coronarian este, în primul rând, foarte util în excluderea bolii coronariene datorită valorii predictiv negative foarte mari (peste 98%)- cu alte cuvinte, un test negativ (normal) ne dă siguranța că pacientul nu are boala arterială coronariană;
  • CT-ul coronarian este util în vizualizarea peretelui vascular și în caracterizarea plăcilor ateromatoase, acolo unde apar complicațiile (fisură, ulcerare, ruptură) responsabile de evenimentele cardiovasculare majore – coronarografia invazivă vizualizează numai lumenul vascular;
  • CT-ul coronarian apreciază la fel de bine, comparativ cu angiografia coronariană, gradul și întinderea stenozelor coronariene – echipele antrenate produc rezultate similare.

Angiocoronarografia CT este indicată la pacienţii asimptomatici cu risc mic și  mediu cardio-vascular,  la pacienţii cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent, bărbaților și femeilor cu vârsta de peste 40 ani,  persoanelor cu antecedente familiale de boli coronariene, fumătorilor, persoanelor cu diabet zaharat, persoanelor hipertensive sau  sedentare.

Ca orice metodă de investigaţie are contraindicaţii şi limite: frecvenţa cardiacă neregulată ( extrasistole ventriculare și atriale frecvente), fibrilaţia atrială, sarcina, calcificările parietale masive (scor de calciu mai mare de 1000),  alergie la substanța de contrast iodată,  insuficiența renală cronică și hipertiroidism.

RMN Diagnostica Brașov
Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Piața Astra)
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro