
Terapia PRP în dermatologie
Îmbatrânirea cutanată apare datorită asocierii factorilor care determină îmbătrânirea intrinsecă (reducerea în timp a funcțiilor pielii, cronologic) și îmbătrânirea extrinsecă cauzată de efectul cumulativ al factorilor externi nocivi ( fumatul, expunerea la substanțe chimice, radiațiile UVB, lipsa efortului fizic, stresul, regimul alimentar haotic). Medicina a evoluat foarte mult și chiar dacă nu există o soluție pentru “tinerețe fără bătrânețe”, există multiple posibilități de a ne ameliora aspectul fizic, de a ne menține cât mai mult timp tineri și de a îmbătrâni frumos.
O terapie regenerativă eficientă este terapia PRP (Platelet Rich Plasma), adică terapia cu plasmă bogată în trombocite sau “terapia vampir”. Această terapie este 100% naturală, deoarece folosește ca ingredient sângele pacientului. Regenerarea durează de la câteva săptămâni la câteva luni, ceea ce face ca rezultatele să se vadă în timp. Aplicarea locală a factorilor de creștere trombocitari stimulează rejuvenarea pielii fotoîmbătrânite, prin sinteza de colagen nou.
Pot beneficia de această terapie persoanele tinere care vor să prevină efectele îmbătrânirii sau cele mature care vor să reducă din aceste efecte.
Sângele este format din plasmă și elemente figurate (hematii – globule roșii, leucocite – globule albe și trombocite). PRP este un produs hematologic obținut în anumite condiții de centrifugare a sângelui proaspăt recoltat, prin care se separă plasma cu o concentrație crescută de trombocite. Astfel, plasma bogată în trombocite stimulează producția de colagen și promovează regenerarea și repararea pielii, în mod natural. Terapia îmbunătățește astfel aspectul pielii, culoarea, textura și elasticitatea acesteia. Revitalizează pielea de pe față, gât, decolteu și mâini.
Această variantă de tratament este folosită de mulți ani în multiple specialități medicale: ortopedie, medicină sportivă, tratamentul ulcerului diabetic, stomatologie, chirurgie plastică, fiind recunoscut efectul benefic asupra procesului de vindecare, riscul redus al complicațiilor infecțioase și alergice, precum și potențialul scăzut de formare a cicatricilor vicioase.
În dermatologie, terapia PRP își găsește aplicații în tratamentul alopeciei androgenogenetice, al cicatricilor postacneice, vergeturilor, adjuvant în terapiile de rejuvenare cutanată și antiaging (piele lipsită de elasticitate și volum, riduri fine la nivelul feței, piele cu aspect obosit, tern), tratamentul ulcerelor vasculare și metabolice (ulcerul diabetic).
O aplicație importantă a terapiei PRP este reprezentată de tratamentul alopeciei androgenogenetice. În această situație studiile clinice susțin efectul benefic al factorilor de creștere trombocitari asupra regenerarii firelor de păr, împiedicand căderea, îmbunătățind aspectul, grosimea și densitatea acestora, reducând ruperea și fragmentarea lor. De asemenea, stimulează creșterea firelor de par, prin mărirea perioadei de viabilitate a acestora prin reducerea apoptozei, creșterea și prelungirea perioadei de anagen, întârziind progresia spre catagen. Terapia PRP a fost folosită ca adjuvant implantelor de păr cu efecte favorabile asupra densității și viabilității firelor implantate.
Pentru a obține o cantitate suficientă și o calitate optimă pentru preparat, pacientul trebuie pregătit pentru recoltare. Se recomandă un consum lichidian de minim 2 litri în ultimele 24 ore și un regim alimentar echilibrat, evitarea medicației antiinflamatorii și antiagregante. Tratamentul se efectuează sub anestezie locală folosind o cremă anestezică.
Se recoltează o cantitate mică de sânge venos într-o eprubetă specială ce conține un anticoagulant (de preferat pe bază de heparină) care este apoi centrifugat în anumite condiții (numărul de rotații și durata de centrifugare se stabilesc în funcție de tipul de centrifugă). Se obține astfel, un supernatant gălbui, discret opalescent, cantitatea optimă necesară unui tratament fiind între 5ml și 10ml. Acesta se injectează în dermul superficial al zonei supuse tratamentului folosind diferite tehnici de mezoterapie: napping, papule, retrograd, putând fi folosită și injectarea prin microneedling, în funcție de patologia tratată.
Ședintele de PRP se repetă la un interval de 7-14 zile, iar numărul de ședințe se stabilește în funcție de nevoile pacientului.
După procedură se poate observa o roșeață a pielii și mici umflături la locul injectării.
Există și câteva contraindicații ale acestei terapii, precum infecții, tratament cu anticoagulante, boli hematologice, boli psihice.
Pacienții o pot găsi pe doamna doctor Carmen-Beatrice Podoleanu, medic specialist dermatolog, în cadrul centrului medical RMN Diagnostica Brașov.
Strada Hermann Oberth nr.8, în apropierea Pieței Astra.
Telefon: 0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.ro // beatrice_carm@yahoo.com
1) Platelet-Rich Plasma in Androgenic Alopecia: Myth or an Effective Tool – Swapna S Khatu, Yuvraj E More, et all. Aesthet Surg. 2014 Apr-Jun; 7(2): 107–110.
2) Can Platelet-rich Plasma Be Used for Skin Rejuvenation? Evaluation of Effects of Platelet-rich Plasma on Human Dermal Fibroblast – Dae Hun Kim, Young Jin Je, et all.
3) Platelet-rich plasma, the ultimate secret for youthful skin elixir and hair growth triggering.-J Cosmet Dermatol. 2017 Sep 8.
4) Platelet Preparations for Use in Facial Rejuvenation and Wound Healing: A Critical Review of Current Literature – Sclafani AP1, Azzi J.Aesthetic Plast Surg. 2015, Aug;39(4):495-505.
5) Systematic review of the use of platelet-rich plasma in aesthetic dermatology. Leo MS, Kumar AS, Kirit R, Konathan R, J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):315 23.