
STOP consumului ciupercilor de pădure!
INTOXICAȚIILE CU CIUPERCI
STOP consumului ciupercilor de pădure
În ultimii ani, numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în continuă creștere, chiar dacă există campanii de informare asupra acestui fenomen.
În fiecare an, asistăm la decese cauzate de aceste intoxicații, uneori murind toți membrii unei familii. Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegători care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății, deoarece își pot face apariția exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicații acute la consumatori.
Există zeci de mii de specii de ciuperci în natură, dintre acestea numai câteva mii facând parte din categoria ciupercilor superioare.
Nu trebuie folosite în alimentație decât ciupercile bine cunoscute.
Prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare ( Amanita Phalloides, Amanita Muscaria, etc) se produc:
- tulburări digestive – vărsături, diaree, deshidratare
- cardiovasculare -bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardio-vascular
- neurologice – stare confuzională, delir, convulsii, comă
- moartea poate surveni între 8 și 48 de ore din cauza conținutului de substanțe toxice care au acțiune hemolitică, proprietăți hipoglicemiante, acțiune asupra ficatului și sistemului nervos.
Toxicitatea ciupercilor nu poate fi întotdeauna redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Nu există niciun test simplu care să permită recunoașterea imediată a unei specii toxice.
Intoxicația cu ciuperci are ca etiologie toxina propriu-zisă, caracteristica speciei, dar poate avea și alte cauze. Se diferențiază intoxicațiile adevărate datorate toxinei specifice speciei, de cele false datorate unor cauze multiple, și anume:
– consumul exagerat: ciupercile fac parte dintre alimentele greu digerabile
– intoxicațiile închipuite: frica de a fi consumat o ciupercă otrăvitoare poate declanșa pe cale psihică o serie de simptome
– consumul de ciuperci alterate: pot produce toxiinfecții alimentare
– consumul de ciuperci crude: un număr mare de ciuperci conțin toxine termolabile, care sunt distruse prin preparare termică. Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute nu este indicat.
– Inoleranța: intoleranța față de trehaloză duce la dureri abdominale și diaree la fiecare consum de ciuperci.
Intoxicațiile adevărate cu ciuperci au drept cauză toxina specifică ciupercii. Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării ciupercilor, modul de preparare termică și de particularitățile consumatorului.
Solictă o programare la doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie în cadrul Centrului medical RMN Diagnostica Brașov.
Informații și programări:
BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro