Meningita meningococică și alte infecții meningococice

Articol Pediatrie

Meningita meningococică este manifestarea cea mai importantă și mai cunoscută a infecției cu Neisseria meningitidis. Aceasta se poate prezenta și sub forma de meningococemie fulminantă și, frecvent rinofaringite și purtători de meningococ.

După structura antigenică (polizaharidul capsular) au fost identificate mai multe serogrupuri, cel mai des implicate în patologie fiind A,B,C,Y, W-135. Meningococii conțin endotoxine puternice, cu rol patogenic în purpura meningococică și alte manifestări clinice.

  • Sursa de infecție este reprezentată numai de om: purtătorii de meningococi și bolnavii cu rinofaringite meningococice, dar si alte forme de boală.
  • Transmiterea se face prin contact direct, prin picăturile Flugge (aerogen) provenite cel mai frecvent de la purtători sănătoși sau de la bolnavi cu rinofaringită meningococică. Calea indirectă (obiecte recent contaminate) este posibilă, dar excepțională.
  • Contagiozitatea este destul de mare, însă virulența în general slabă și variabilă, a meningococului explică numărul redus al îmbolnavirilor, în comparatie cu mulțimea celor infectați.
  • Receptivitatea la infecție este generală, maximă la copii și scade cu vârsta.

TABLOU CLINIC

  1. Rinofaringita meningococică- manifestarea cea mai frecventă.
  2. Septicemia meningococică

Forma acută – debut brusc, cu febra, frisoane, mialgii, artralgii. Bolnavul devine apatic, delirează sau intră în comă. Pe tegument apare o erupție peteșială sau purpurică, sub formă de pete roșii închise, cu aspect hemoragic, răspândite neuniform  pe trunchi și membre. În cazuri severe, cu tromboze vasculare, se realiazează aspectul de purpură necrotică.

Meningococemia fulminantă – Sindromul Waterhouse Friderichsen

Debutul este brutal, se instalează rapid o stare de șoc septic și apare (daca bolnavul nu decedează în primele 10 ore), o purpură masivă sub formă de hemoragii extinse.

Se asociază  hipotensiune cu vasoconstricție instalată rapid, febră sau hipotermie, paloare, cianoză, tahicardie, obnubilare, agitație și intrare în comă. Coagularea vascularaă diseminată este prezentă, de regulă și se exprimă clinic prin zone largi hemoragice cutanate și hemoragie gastro-intestinală. Tabloul de miocardită și plămânul de șoc este uzual. Decesul survine în 24 ore. Numai un diagnostic precoce (problemă de ore!) și un tratament imediat pot, uneori, salva bolnavul.

  1. Meningita meningococică

De obicei este precedată de o rinofaringită. Incubația este de 3-5 zile. Debutul este brusc cu frisoane, febră mare, cefalee, facies vultuos, greață și vărsături, convulsii, cu evoluție spre comă.

În perioada de stare: febră mare, cefalee intensă, delir, agitație psihomotorie, hiperestezie cutanată, fotofobie, tendință la somnolență, stupoare și comă, redoare de ceafă, pupile dilatate, strabism, ptoză palpebrală. Reflexele osteotendinoase sunt abolite sau exagerate. Frecvent apare un herpes extins peribucal sau pe o mare parte a feței. Bolnavii pot prezenta retentie de urina sau incontinență urinară, iar copiii au un strigăt plângător – tipăt meningitic, fontanela bombează, convulsii, puls accelerat.

Meningita netratată duce la deces în 80-90% din cazuri.

În evoluție, supraviețuitorii pot rămâne cu sechele grave: surditate, sechele psihice, strabism, cecitate, cefalee persistentă, insomnii, depresie, slăbirea memoriei, hidrocefalie, idioție, amputații de membre secundar necrozelor tisulare.

Tratamentul trebuie început extrem de urgent, într-un compartiment de terapie intensivă, în condiții de izolare.

În cazul unui contact apropiat cu un bolnav (contacții din familie sau colectivități închise) se poate efectua chimioprofilaxia cu antibiotic – la recomandarea medicului.

Profilaxia specifică se realiazează prin vaccinare.

În momentul actual beneficiem de 2 vaccinuri ce pot fi administrate pentru prevenirea infecțiilor cu meningococ.

NIMENRIX (contine serogrupurile A,C,Y, W-135)

– indicat pentru imunizarea activă a persoanelor începând cu varsta de 6 săptămâni împotriva infecției meningococice invazive.

– datele privind persistența pe termen lung a anticorpilor după vaccinarea cu Nimenrix sunt disponibile timp de până la 10 ani după vaccinare.

BEXSERO (conține serogrupul B)

  • indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta peste 2 luni împotriva afecțiunilor meningococice invazive cauzate de Neisseria menigitidis grup B.

Febră + erupția care nu dispare la presiune = urgență medicala


Aspectul erupției cutanate în meningococemie – purpura fulminans

 

În cadrul centrelor medicale RMN Diagnostica Brașov și Cristian, doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie efectuează consultații de specialitate, consultanță pediatrică, vaccinuri specifice copiilor, dar și o serie de alte investigații.

 

Informații și programări:
BRAȘOV

Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro