Hipotiroidismul subclinic în copilărie dr Ioana Mușat (Stroe) , medic specialist endocrinologie

Hipotiroidismul subclinic în copilărie

Articol Endocrinologie

Hipotiroidismul subclinic în perioada copilăriei este definit printr-o valoare crescută a TSH, dar mai mică de 10 mcUI/mL, în prezența unei valori normale a FT4. Se caracterizează printr-o scădere a secreției hormonilor tiroidieni, care rămâne de cele mai multe ori nediagnosticată din cauza absenței unei simptomatologii evidente. Spre deosebire de cel subclinic, hipotiroidismul clinic manifest este însoțit de o stagnare sau încetinire a creșterii, o întarziere a dezvoltării pubertare și chiar de o ușoară creștere ponderală; se pot asocia și oboseala, constipația, tegumentele si părul uscate, toleranța redusă la frig.

Există mai multe cauze ce duc la dezvoltarea hipotiroidismului subclinic, dar cea mai frecventă este tiroidita autoimună. Nu se cunosc cauzele apariției tiroiditei autoimune, însă există factori genetici și de mediu care contribuie la dezvoltarea afecțiunii. Tiroidita autoimună este mai frecvent întâlnită la copiii cu sindrom Down și sindrom Turner, dar și la copiii diagnosticați cu alte boli autoimune, precum boala celiacă si diabetul zaharat tip 1.

Studii recente au evidențiat o prevalență crescută a hipotiroidismului subclinic la copiii supraponderali și obezi. Normalizarea valorilor hormonale după scăderea ponderală în absența terapiei cu hormoni tiroidieni susțin faptul că modificarea TSH la acești copii este o consecință a surplusului ponderal și nu o cauză. De cele mai multe ori se fac recomandări dietetice pentru scădere ponderală și se evaluează hipotiroidismul periodic.

Deficitul si excesul iodului în organism alterează funcția tiroidiană și pot duce la apariția hipotiroidismului subclinic. Administrarea anumitor medicamente poate produce modificări ale funcției tiroidiene, precum interferonul, medicamentele antiepileptice (fenitoina, carbamazepina, acidul valproic, fenobarbital), litiul. Copiii care efectuează radioterapie în afecțiuni oncologice au risc mai mare de dezvoltare a hipotiroidismului subclinic.

Spre deosebire de abordarea terapeutică a hipotiroidismului subclinic la adulți, care este clar stabilită, la copii se recomandă monitorizarea funcției tiroidiene deoarece majoritatea studiilor nu au evidențiat efecte negative asupra creșterii si dezvoltării neurocognitive în absența intervenției terapeutice. Monitorizarea funcției tiroidiene se efectuează inițial la interval de 4-12 săptămâni, iar dacă hipotiroidismul subclinic persistă, se vor efectua investigații suplimentare pentru stabilirea cauzei.

În evoluție, la majoritatea copiilor, funcția tiroidiană se normalizează fără intervenție, în unele cazuri se menține hipotiroidismul subclinic și numai în aproximativ 10% din cazuri evoluează spre hipotiroidism clinic manifest.

Tratamentul se individualizează în funcție de nivelul TSH și de cauza care a dus la apariția hipotiroidismului subclinic, nefiind necesară o intervenție terapeutică generală. Totuși este recomandată evaluarea periodică a funcției tiroidiene în special în perioada adolescenței.

Pe doamna doctor Ioana Mușat (Stroe) , medic specialist endocrinologie, pacienții o pot găsi în cadrul centrului RMN Diagnostica Brașov. Doamna doctor acordă consultații de specialitate, în contract CAS și efectuează ecografii tiroidiene.

RMN Diagnostica Brașov

Strada Hermann Oberth nr.8 (zona Piața Astra)
0368 005 773 // 0372 955 522 // 0765 112 402
www.rmn-diagnostica.ro // ambulator@rmn-diagnostica.