
Gripa și vaccinul antigripal
Gripa este o boală respiratorie serioasă, care poate duce la complicații deosebit de grave, inclusiv deces.
În sezonul 2020-2021, vaccinarea antigripală este cel mai important aspect ce trebuie luat în considerare. Este recomandată vaccinarea întregii populații începând cu vârsta de 6 luni, cu vaccinuri adaptate grupelor de vârstă, iar copiii sub vârsta de 6 luni sunt protejați prin vaccinarea persoanelor care îi îngrijesc și intră în contact cu aceștia.
Având în vedere pandemia COVID-19, prin vaccinarea antigripală se reduce numărul îmbolnăvirilor, a deceselor, a prezentărilor la medic, a spitalizărilor, într-un sistem medical care este oricum suprasolicitat și cu resurse epuizate.
Din cauza pandemiei COVID-19, reducerea transmiterii bolilor respiratorii, precum gripa, în sezonul toamnă-iarnă 2020-2021 este mai importantă ca niciodată. CDC recomandă vaccinarea antigripală, anual. Producătorii de vaccinuri au asigurat vaccinul antigripal în cantități extra față de sezoanele anterioare, iar distribuirea acestuia deja a început și va continua pe perioada întregului sezon.
Vaccinul antigripal nu va preveni COVID-19, însă va reduce semnificativ numărul cazurilor de gripă, a spitalizărilor și a deceselor cauzate de aceasta, într-un sistem medical care este oricum suprasolicitat.
Majoritatea formelor de vaccin antigripal oferă protecție împotriva a 4 tipuri de virus gripal, dovedite a fi cele mai comune. CDC recomandă pentru sezonul 2020-2021 utilizarea oricărui vaccin licențiat, vaccinul cu administrare intramusculară, vaccinul sub formă de spray nazal (recomandat la femei non-gravide și la grupa de vârstă 2-49 ani).
Se recomandă vaccinarea anual, în fiecare sezon, tuturor persoanelor începând cu vârsta de 6 luni, cu rare excepții. În mod particular, vaccinarea este importantă pentru persoanele aflate la risc de a dezvolta complicații severe în urma gripei.
Concepții greșite legat de vaccinarea antigripală
• Poate vaccinul antigripal să cauzeze boala? Vaccinul nu cauzează boala- vaccinul pentru administrare intramusculară conține virusuri inactivate, iar vaccinul cu administrare intranazală conține virus viu atenuat.
• Este mai bine sa faci boala decât să te vaccinezi? Răspunsul este NU . Gripa este o boală serioasă, mai ales în rândul copiilor, vârstiniclor, femeilor gravide sau a celor cu boli cronice asociate. Orice infecție cu virus gripal poate reprezenta un risc major pentru complicații care pot duce chiar la deces. Astfel, vaccinarea este o decizie mult mai sigură decât riscul obținerii protecției imune prin dezvoltarea bolii.
• Chiar este necesară vaccinarea anual? DA – CDC recomandă vaccinarea, în fiecare sezon, deoarece imunitatea după vaccinare poate scădea în timp, astfel trebuie să asigurăm un nivel optim de protecție împotriva gripei. În plus, virusurile gripale sunt în permenentă schimbare, astfel și compoziția vaccinurilor se schimbă și este revizuită anual, în funcție de ce tipuri de virus circulă și determină îmbolnăviri.
• De ce unele persoane acuză simptome imediat dupa vaccinare? Există raportări despre efecte secundare ușoare în urma vaccinului precum, tumefiere, înroșire, durere la locul administrării intramusculare. De asemenea, au fost citate simptome ca febra ușoară, cefalee, mialgii care apar imediat după vaccinare și durează, de obicei 1-2 zile. În plus, după administrarea vaccinului intranazal s-au raportat wheezing, vărsături, odinofagie, tuse. În concluzie, aceste acuze sunt ușoare, durează puțin și sunt categoric mai puțin severe decât simptomele cauzate de gripa însăși.
• Reacțiile severe în urma vaccinării – acestea sunt foarte rare, iar în această categorie intră reacțiile alergice severe de tip anafilactic, amenințătoare de viață, dar recomandarea este ca aceste vaccinuri să fie administrate într-un spațiu avizat medical și de către cadre medicale. Aceste reacții se instalează în decursul a câtorva minute, astfel încât se poate acționa prompt, prin administrarea medicației specifice.
• Am avut gripă chiar dacă m-am vaccinat. O explicație este infecția cu alte virusuri respiratorii, care prezintă simptome similare cu gripa și care sunt frecvente în sezonul rece. Vaccinul antigripal oferă protecție numai împotriva gripei, nu și a altor virusuri respiratorii.
O altă explicație se referă la faptul că există posibilitatea expunerii la virusul gripal imediat dupa vaccinare, când organismul nu a reușit să producă anticorpii necesari protecției, sau infectarea cu un alt tip de virus gripal față de cele conținute de vaccin.
• Dozele multiple de vaccin oferă mai multă protecție? În afara recomandării de a vaccina cu două doze pe copiii care nu au beneficiat niciodată de vaccin, studiile nu au aratat niciun beneficiu asupra administrării mai multor doze în același sezon.
• Crește vaccinul susceptibilitatea pentru alte virusuri respiratorii? NU
• Crește vaccinul riscul de infecție cu COVID-19? NU. Un studiu publicat în ianuarie 2020 a raportat o asociere între vaccinarea antigripală și riscul de infectare cu COVID-19, studiu care ulterior a fost găsit incorect și retras.
În cadrul Centrului medical RMN Diagnostica Brașov , doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatrie, efectuează vaccinarea antigripală, tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 18 ani. De asemenea, în cazul suspiciunii de gripă, se pot efectua și testele rapide de diagnostic.
Informații și programări:
BRAȘOV
Telefon 0372955522// 0368005773 // 0765112402
Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
www.rmn-diagnostica.ro
ambulator@rmn-diagnostica.ro