Fimoza și decalotarea la bebelușii băieței & coalescența (fuziunea) labială la fetițe

Articol Pediatrie

Organele genitale externe ale bebelușilor sunt foarte sensibile și necesită o îngrijire corectă.

Organele genitale externe masculine

Prepuțul este pielea moale care acoperă capătul penisului. Un prepuț acoperă capul penisului (glandul) și nu poate fi tras cu ușurință înapoi la majoritatea nou-născuților. În jurul vârstei de 2 ani, iar în unele cazuri până la pubertate, prepuțul se separă singur și este capabil de a fi mutat înapoi de la vârful penisului. El protejează glandul penisului și meatul uretral în cazul bebelusilor care poartă scutece, prevenind iritația de la contactul cu urina, iar la baieți mai mari și bărbați protejează glandul sensibil al penisului. Prepuțul poate avea, de asemenea, funcții specifice legate de senzații și imunitate.

La naștere, prepuțul băiețeilor este strâns lipit de capul penisului, aceasta fiind modalitatea prin care corpul își protejează organele genitale de urină și fecale, bacteriile și alte particule străine nefiind capabile să le invadeze. Mulți dintre baieței au un preput îngust, aproape imposibil de retractat. Prepuțul non-retractabil este normal la naștere și rămâne o situație normală chiar și după anii adolescenței. Orificiul prepuțului actionează ca un sfincter, adică singurul lui rol este acela de a permite eliminarea urinei. Este absolut inutilă și interzisă retragerea forțată a prepuțului pentru a se curata, de fapt nu vei reusi să cauzezi decât durere, sângerare, zgâriere și vătămare a penisului. Prepuțul, fuzionat cu glandul la naștere, nu necesită igienă, pentru ca nu există spațiu în care s-ar putea acumula ceva ce trebuie îndepartat. Decalotarea penisului înainte de vreme poate duce la introducerea unor bacterii străine care cauzează infecții.

Cu alte cuvinte, în afară de spălatul exterior al penisului, la fel ca orice altă parte a corpului, nu trebuie să se faca nimic special. Prepuțul copilului nu trebuie niciodată retractat pentru a se curața interiorul sau, cel puțin nu până ce retragerea sa se poate face cu ușurință, fără implicarea vreunui disconfort. Prima persoana care trebuie să retragă prepuțul (să decaloteze) este însuși proprietarul penisului, băiețelul. Oricui altcuiva îi este interzis să se atinga de penisul copilului.

Decalotara forțată, prematură poate avea urmatoarele efecte:

  • multă durere
  • ruperea prepuțului de gland lasă o rană deschisă care se poate infecta
  • suprafețele cu răni rezultate în urma retragerii forțate a prepuțului pot forma adeziuni între prepuț și gland
  • ruperea prepuțului pe suprafete mici, la nivelul orificiului, datorate încercării de a decalota penisul poate forma o cicatrice lipsită de elasticitate, ceea ce în timp duce la fimoză (cicatricială)
  • prepuțul poate rămâne blocat în spatele glandului (parafimoza). Prin compresia glandului, prepuțul poate fi readus în poziția inițială, în caz contrar, se impun măsuri chirurgicale.

Smegma – depozitele de sub pielea prepuțului

Aglomerările alb-galbui de sub pielea prepuțului sunt depozite de smegma și sunt formate din celule moarte care odată au contribuit la atașarea prepuțului de glandul penisului. Smegma este un lucru normal, natural, ajutând la separarea prepuțului de gland, iar aglomerarile vor dispărea până la urmă, fără a necesita vreun tratament. Atunci când observi astfel de depozite de smegma sub prepuț, înseamnă că a început procesul de separare naturală a prepuțului de gland. Nu se va încerca curățarea smegmei, întrucât ea va fi eliminată singură prin orificiul prepuțului.

Fimoza – îngustarea persistentă a prepuțului, împiedicând retractabilitatea lui după vârsta la care decalotarea se poate face normal (după anii adolescenței) se numește fimoză. Fimoza poate fi rezultatul unei maturizări tardive sau a vătămării vârfului prepuțului.Tratamentul implică vindecarea sau eliminarea cicatricei produse în urma încercării forțate de a retracta prepuțul. Aplicarea unei creme cu steroizi la nivelul orificiului prepuțului vreme de 4 săptămâni rezolva 80% dintre cazurile de fimoză. Dacă aceastaă metodă nu reușește, este nevoie de o intervenție chirurgicală, în unele cazuri fiind necesară chiar circumcizia. 

Parafimoza – Parafimoza presupune un prepuț permanent retras. Prepuțul se adună ca un inel de cauciuc în jurul penisului, cauzând umflarea acestuia și multă durere. Doctorul va încerca să readucă prepuțul în poziția inițială, rulându-l peste gland. Este posibilă aplicarea unei creme cu anestezic pentru reducerea durerii. În cazul în care nu reușește, se va încerca drenarea lichidului care a produs inflamarea penisului sau tăierea benzii de preput care nu se retrage înapoi. Datorită recidivelor, parafimoza este a doua cauză de circumcizie, după fimoză.

 

Organele genitale externe feminine

 

Coalescenţa labială este o condiţie medicală ce apare la fetiţe în primii ani de viaţă şi se manifestă prin alipirea labiilor mici (părţi ale aparatului genital feminin). Mămicile pot observa că cele două labii sunt unite printr-o membrană rozalie şi că orificiul vaginal a fost suturat. În situaţiile cele mai grave, copilul nu mai are posibilitatea de a urina, fapt ce duce la necesitatea unei intervenţii urgente chirurgicale. Uneori, coalescenţa labială este însoţită şi de infecţii urinare, datorită impurităţilor acumulate la nivelul membranei respective. Alipirea labiilor mici poate să apară la fetiţele cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 6 ani şi să se menţină până în perioada pubertăţii. Se consideră că nivelul scăzut de estrogen (un fapt normal în primii ani de viaţă ai fetiţelor) şi iritaţiile apărute la nivelul vulvei şi a labiilor (din cauza scutecelor, a materiilor fecale, a săpunurilor sau cremelor folosite pentru igiena sau îmbăierea fetiţelor) sunt două din cauzele care pot să ducă la această condiţie medicală. Deşi una din cauzele apariţiei coalescenţei la fetiţe este iritaţia labiilor (din cauza scutecelor umede, a spălării cu săpunuri sau şampoane iritante, a materiilor fecale rămase în zona genitală), nici cea mai atentă mămică nu poate preveni uneori această condiţie. Mai ales atunci când este asimptomatică, coalescenţa poate să treacă neobservată şi totul să se rezolve de la sine în perioada pubertăţii.

Pentru a preveni lipirea labiilor mici este aşadar nevoie să respectăm câteva sfaturi legate de igiena intimă a fetiţelor:

      • Spălarea zonei genitale după fiecare pipi sau scaun cu apă calduţă din abundenţă (şi săpun pentru bebeluşi în cazul scaunului) dinspre faţă spre spate (dinspre vagin spre anus)
      • Uscarea zonei genitale după spălarea cu apă (fapt rareori menţionat de medici sau asistente medicale) folosind tamponarea cu un prosop moale, care nu irită pielea bebelușului. Astfel nu va exista umezeală şi nici riscul ca labiile să se alipească.
      • Folosirea unei creme emoliente contra iritaţiilor (după fiecare spălat sau după baia bebelușului/ copilului) cu rol de a preveni ulterior apariţia umezelii.
      • Schimbarea scutecului cât mai des astfel încât zona genitală să rămână uscată.

      Pe doamna doctor Roxana Tănase, medic specialist pediatru, o puteți găsi în cadrul centrelor RMN Diagnostica Brașov și Cristian, aceasta acordând consultanță, consultații de specialitate plus efectuarea de teste rapide în cabinet, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și recomandarea unui tratament adecvat.

      Consultații în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
      Pentru grupa de vârstă 0-1 an consultația se decontează și fără bilet de trimitere.

      Informații și programări:

      BRAȘOV – Strada Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus- Piața Astra)
      CRISTIAN – Strada Piața Libertății nr. 20
      Telefon 0368990
      www.rmn-diagnostica.ro
      ambulator@rmn-diagnostica.ro