Cauzele tulburării de personalitate borderline

Articol Psihiatrie

Multe persoane interesate de sănătatea și tulburarea minții umane se adesează specialiștilor cu întrebarea: „-Care este cauza bolii acesteia? De unde vine? Ce a produs-o?” Dacă știm (sau credem că știm) care sunt cauzele unei infecții sau ale unui ulcer digestiv, în ceea ce privește etiopatogenia bolilor psihice, lucrurile sunt complicate. Mintea umană este o taină. Forța sau, din contră, fragilitatea ei, scapă cunoașterii științei, cel puțin în acest moment.

Mai mult chiar, dacă la celelalte tulburări ale sufletului, oarecum simple față de borderline, s-au emis câteva ipoteze care s-au demonstat a fi viabile în timp (un răspuns terapeutic, prin medicație și psihoterapie, favorabil), borderline-ul reprezintă o patologie a cărei cauzalitate rămâne, în cele mai multe cazuri, misterioasă.

Câteva aspecte privind cauzele borderline sunt totuși comune, lucru care ne face să credem că suntem pe drumul cel bun în călătoria noastră spre a înțelege și a trata tulburarea de personalitate, atât de des întâlnită astăzi, borderline.

Din capul locului, afirmăm faptul că tulburarea de personalitate borderline nu are o cauză unică. Cu cât se regăsesc mai mulți factori dintre cei pe care îi voi enumera, cu atât este (mai) probabil ca personalitatea să capete aspectul borderline și tulburarea borderline să fie una severă:

  • Chimia creierului. Tulburări ale concentrației neurotransmițătorilor. Așa cum glandele endocrine produc hormoni, creierul produce niște substanțe care poartă numele de neurotransmițători. Într-o mare măsură, stările noastre emoționale depind de ele. Cu toții am auzit, de exemplu, de serotonină, mediatorul chimic supranumit „hormonul fericirii” pentru că se considera cel mai important neurotransmițător implicat în depresie. În tulburarea de personalitate borderline, s-au constatat disfuncții ale neurotransmițătorilor care ar putea explica, de pildă, instabilitatea emoțională și impulsivitatea.
  • Creierul fizic. În tulburarea borderline, amigdala, o parte minusculă a creierului nostru care se ocupă, printre altele, de controlul emoțiilor, se pare că este (mai) activă comparativ cu amigdala persoanelor care nu suferă de această afecțiune.
  • Se pare că genele care cresc riscul de apariție a tulburării borderline suferă defecțiuni (mutații) asemănătoare altor maladii psihice, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic, depresia unipolară, tulburarea bipolară, dependența de alcool și de droguri etc.
  • Factorii de mediu:
    • Abandonul (copii nedoriți, instituționalizați sau cărora, pur și simplu, li s-a transmis mesajul că nașterea lor nu este bine venită)
    • Abuzuri fizice și verbale (familii conflictuale, justițiare, părinți care trăiesc împreună fără a se iubi și fără a se respecta, bătăi, certuri, bullyingul școlar)
    • Neglijența din partea persoanelor de referință pentru copil (părinții au atâtea probleme încât nu-i acordă copilului un mediu suportiv, cald și sănătos dezvoltării de sine armonioase)
    • Bolile psihice ale părinților
    • Abuzul de alcool sau de droguri în familie
    • Haosul familial (sărăcia, mutarea dintr-un loc într-altul, lipsa de reguli clare și adecvate, incongruența între ceea ce doresc să pară părinții, ceea ce le impun copiilor și ceea ce reușesc ei să fie)
    • Neacceptarea diversității (părinți ultraconservatori versus copii non-conformiști sau diferiți de majoritate -de pildă, părinți religioși și copil transsexual sau gay-)
    • Moartea prematură a unui părinte (sau orice altă persoană de referință care îngrijea copilul) sau pierderea suportului acestuia (de ex., părintele face depresie și nu-i mai poate oferi copilului căldura necesară)

Cei mai mulți experți în studierea tulburării de personalitate borderline sunt de părere că această afecțiune psihică necesită întâlnirea vulnerabilității genetice cu factorii de mediu pentru a se dezvolta. Proporția dintre acești factori cauzali poate însă varia: sunt persoane borderline unde predomină factorii genetici, iar cei de mediu sunt aproape absenți și invers.

Este important de știut faptul că, indiferent de cauze, tulburarea borderline necesită tratament psihiatric și psihoterapie. În aceeași măsură, suferinzii borderline au nevoie de o mai mare înțelegere din partea celor din jur și o gestionare potrivită a relației cu ei (blândețe fermă, căldură cu trasarea fermă a granițelor).

În cadrul centrului RMN Diagnostica SIbiu, domnul doctor Andrei Pătrîncă, medic specialist psihiatru acordă consultații de specialitate, atât cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și în sistem privat și în baza asigurărilor de sănătate private.

RMN Diagnostica Te Face Bine!

De 15 ani alături de tine.

Programări RMN Diagnostica Sibiu
Strada Someșului numărul 19
Telefon: 0269 243 121 // 0269 243 135
www.rmn-diagnostica.ro // contact@rmn-diagnostica.ro